تجارت بین المللی چیست؟

تجارت بین المللی

از تجارت بین المللی چقدر اطلاعات دارید؟ آیا میدانید خرید و فروش بین المللی چه فواید و مضراتی برای کشورهای دنیا دارد؟ کشورهای پیشرفته و در حال پیشرفت در کجای این تجارت جهانی هستند؟ در این مقاله در به همه این موارد اشاره خواهد شد.

معنی و مفهوم تجارت بین المللی

تجارت بین المللی به معنی واردات و صادرات کالا میباشد. منظور از واردات، خرید کالا و خدمات از کشورهای خارجی است. در حالیکه صادرات به معنی فروش محصولات و خدمات به کشورهای خارجی می باشد. در واقع تجارت بین الملل یعنی روابط تجاری مابین کشورهای مختلف سراسر جهان است. شاید برایتان سوال باشد که کشورهای پیشرفته همیشه در حال صادرات هستند در حالی که کشورهای در حال پیشرفت فقط واردات انجام میدهند. ولی باید گفت که این طرز تفکر کاملا اشتباه است. همه کشورهای جهان کم و بیش با هر دو امر واردات و صادرات درگیر هستند.

کشورهای پیشرفته به مواد اولیه و منابع طبیعی مانند نفت، گاز، متانول و … نیاز دارند و چون این مواد اولیه را خودشان ندارند، پس مجبور به خرید آن محصولات از کشورهای دیگر هستند. از طرفی دیگر کشورهای جهان سوم که دارای منابع طبیعی غنی برای صادرات هستند، از آنجایی که توان و تجهیزات تولید بسیاری از کالاهای اساسی را ندارند، برای تامین این کالاها در صدد وارداتشان برمی آیند. به طور کلی در تجارت بین المللی کشوری که قدرتمندتر و دارای مزیت های بیشتر باشد، سود بیشتری خواهد داشت، در حالیکه کشورهای ضعیف تر روز به روز ضعیف تر می شوند. رشد تجارت بین المللی باعث افزایش اقتصاد جهانی می شود. صادرات و واردات بین المللی دارای مزایا و معایبی می باشد که به آنها اشاره خواهیم کرد.

مزایای تجارت بین المللی:

مهم ترین فایده واردات و صادرات بین المللی افزایش کیفیت و کمیت کالاهای صادراتی می باشد. با استفاده از تجارت بین المللی، رقابت دربازار جهانی افزایش میابد. در نتیجه کشورهای مختلف در صدد تولید محصولات با کیفیت تر در حجم بالا بر خواهند آمد. این امر موجب افزایش کالای با کیفیت در بازار با قیمت های مقرون به صرقه تر خواهد شد.

از دیگر مزایای تجارت بین المللی می توان به افزایش نیروی کار و در نتیجه کاهش نرخ بیکاری اشاره کرد. زمانی که رقابت در بازار افزایش یابد، تولیدکنندگان برای اینکه بتوانند در رقابت پیروز میدان شوند مجبور به تولید انبوه هستند که این مهم نیازمند نیروی کار و ساعت کاری زیاد می باشد. پس نرخ بیکاری کاهش میابد. همچنین واردات و صادرات بین المللی در بسیاری از موارد باعث انحصاری شدن برخی کالاها برای کشوری بخصوص می شود. بدین معنی که هر کشوری جغرافیا و مهارت منحصر بفردی برای خود دارد که میتواند در تلاش برای تقویت آنها شود، نه اینکه وقت خود را برای مسائل دیگر و تولید کالاهایی تلف کنند که تخصص و شرایط آن را ندارند.

معایب تجارت بین المللی:

تجارت جهانی مانند هر مبحث دیگری دارای معایبی نیز می باشد. بسیاری از محدودیت های جهانی از جمله تحریم ها میتواند یکی از سدهای بزرگ بر سرراه کشورهای مختلف از جمله کشور عزیزمان ایران در این مسیر باشد. این امر باعث می شود که کشور مورد نظر نتواند به آزادی و با هزینه با صرفه تر تجارت کند.

خرید و فروش بین المللی همچنین می تواند منجر به عدم تعادل در تولید و فروش باشد. یدین معنی که یک کشور ممکن است بخاطر راحتی دست از تولید بردارد و فقط خریدار باشد، در این صورت این کشور مجبور است عمده بودجه خود را صرف خرید محصول کند و هرروز فقیر و فقیرتر شود. از سوی دیگر کشوری دیگر که تولیدکننده است ممکن است بخاطر افزایش تقاضا، کالا را به قیمتی بیشتر از ارزش واقعی آن بفروشد و هرروز ثروتمندتر از قبل شود. به علاوه، یکی دیگر از نقص های تجارت بین المللی وجود برخی محدودیت های ارزی و گمرکی توسط برخی دولت ها می باشد که باعث محدود شدن واردات و صادرات می شود.

با توجه به آنچه گفته شد، بنظر شما ایران چه جایگاهی در دنیای بزرگ تجارت دارد؟ در مقاله بعدی قصد داریم در مورد نقش ایران در تجارت جهانی صحبت کنیم. خوشحال می شویم اگر نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید